Intro
În ediţia #5 am subliniat că lista e un element indispensabil pentru îndeplinirea sarcinilor pe care ţi le propui într-o zi.
Însă aşa cum viaţa e mai mult decât o cursă de a bifa task-uri urgente, şi lista poate să facă mai multe decât simpla organizare a to-do-urilor. În demersul meu de a crea structură şi în latura personală:
pornesc de la acelaşi instrument (lista), la care
adaug câteva informaţii până prinde forma unui tabel, încât să
îl folosesc pentru a organiza diverse arii de activitate.
În acest sens, îţi voi prezenta 5 tipuri de tabele, fiecare detaliat astfel:
ce rol are
de ce este util
cum funcţionează
link la un şablon în Notion (aplicaţia folosită de mine în prezent), pe care îl poţi copia gratuit prin click pe Duplicate în dreapta sus (sau reproduce în orice alt app)
La final, am pregătit o compilaţie de 3 aplicaţii pe care le poţi folosi pentru liste, tabele & notiţe.
💪 Workout
Obiectiv. Să ţin evidenţa zilelor în care am reuşit să fac sport.
De ce e util. Dacă într-un univers distopic aș avea dreptul la o singură listă, this would be the one. Totul în jurul meu se reglează natural atunci când îmi respect rutina de sport. Iar ca să o respect, trebuie să o cuantific (what gets measured, gets managed).
Cum funcţionează. Adaugi un rând nou în fiecare zi când faci sport. Alegi categoria (eg, tipul de activitate sau grupa musculară), notezi durata şi se calculează automat câteva statistici. Îl poţi vedea sub formă de listă sau calendar.
➡ Template Notion (propriu)
📚 Cărţi
Obiectiv. Să ţin evidenţa cărţilor citite sau pe care intenţionez să le citesc curând.
De ce e util. Pentru că îmi transformă procesul de a citi într-unul intenţional. Îmi oferă spaţiul să notez pasaje cu care am rezonat, precum şi ocazia de a lega într-un singur loc idei din surse diferite.
Cum funcţionează. Adaugi un rând nou pentru fiecare carte. Introduci autorul încât să le poţi vedea grupat în funcţie de acesta. Suplimentar, poţi adăuga şi persoana care ţi-a recomandat cartea.
➡ Template Notion (propriu)
🧳 Bagaje
Obiectiv. Să fac bagajele mai repede pentru orice călătorie.
De ce e util. Pentru că nu mai concep lista cu necesarul de fiecare dată de la zero, ci refolosesc o informaţie deja adaptată pentru activităţile planificate şi temperatura specifică anotimpului.
Cum funcţionează. La prima călătorie, modifici tabelul ca să reflecte necesarul tău. Apoi, la fiecare călătorie de acelaşi tip (eg, drumeţie pe munte sau city-break primăvara), doar copiezi acelaşi tabel şi bifezi coloana Packed pe măsură ce le pui în troller.
➡ Template Notion (extern)
🚗 Auto
Obiectiv. Să ţin evidenţa reviziilor şi a costurilor pentru maşina personală.
De ce e util. Pentru că primesc notificări atunci când îmi expiră vinieta sau asigurarea. Pot să calculez total cost of ownership, iar când voi decide să vând maşina viitorul cumpărător va avea certitudinea unor revizii efectuate la timp.
Cum funcţionează. Adaugi un rând nou pentru fiecare activitate din rolul tău de proprietar auto. Introduci data activităţii (spre exemplu, încheiere asigurare RCA) şi data expirării (dacă e cazul). Notezi furnizorul, preţul şi adaugi o poză cu bonul fiscal / factura.
➡ Template Notion (propriu)
🏷 Abonamente
Obiectiv. Să cuantific câte abonamente recurente am şi în ce valoare lunară.
De ce e util. Pentru că revizuind periodic lista, pot să conştientizez mai repede când preţul plătit pentru o subscripţie nu mai este justificat dat fiind că în realitate folosesc prea rar acel serviciu.
Cum funcţionează. Adaugi un rând nou pentru fiecare abonament, îl aloci unei categorii (eg, educaţie, muzică, distracţie), apoi notezi valoarea şi frecvenţa de reînnoire.
➡ Template Notion (extern)
Compilaţie
Aşa cum probabil ai intuit deja, sunt un mare fan Notion 🙂
Cred că are suficientă flexibilitate încât să îl poţi adapta pentru multe use cases, doar timp să ai. Iar YouTube este o resursă excelentă pentru a învăţa şi a te inspira din ce au construit alţii.
Însă oricare dintre şabloanele de mai sus sunt doar atât - exemple. Ele pot fi reproduse în alte aplicaţii care vin cu avantajele lor:
Obsidian — foarte privacy-oriented, iar plugin-urile din comunitate îmbogăţesc considerabil gama oricum generoasă de funcţionalităţi
Logseq — nu are nevoie de conexiune la Internet şi oferă posibilitatea de adnotare direct pe documente PDF
Coda — formule şi baze de date cu funcţii puternice
Ai ajuns la final. Dacă o idee de aici ţi-a fost utilă, te invit să forwardezi email-ul unei persoane dragi.
Ne revedem în august — încă nu am ales subiectul viitoarei ediţii, aşadar poţi da reply la acest email dacă ai o sugestie.
Îţi mulţumesc pentru vizită!
Foarte bun! Merci pentru template-uri, voi folosi Cărți și Auto chiar de azi.