

Discover more from Organizat
Intro
În aprilie am povestit despre schimbare & eşec cu participanţii din generaţia 14 a programului Leaders for Justice. Am preţuit această ocazie pentru că mi-a permis:
să îmi ordonez gândurile pe subiect
să vorbesc deschis şi vulnerabil despre eşecurile mele de până acum (vă mulţumesc!)
Astăzi îţi împărtăşesc 7 idei şi unelte pentru a gestiona eşecul. Pe unele le-am expus colegilor mei din comunitatea LfJ, iar pe altele mi-aş fi dorit să le explorez, însă mi-am dozat greșit timpul am ales conştient să nu.
1. Ce este eşecul?
Uneori mai pierzi, uneori mai câştigă alţii.
Pleci într-o vacanță exotică pe care o planifici de câteva luni. Ajungi seara și dormi până a doua zi după-amiaza (am pățit — Bangkok, 2017) în loc să vizitezi orașul. Este un eşec?
Dar dacă e de fapt un city break și dimineața următoare te întorci acasă?
Dar dacă ai fost privat de somn luni la rând și ești în prag de burnout?
Desigur, nu există răspunsuri corecte sau greşite în mod absolut. But maybe, just maybe, ultima ipoteză este de fapt un succes. Pentru că în sfârșit ți-ai oferit ce aveai nevoie tu, nu ceea ce îți dicta o normă socială (sau pretenţiile ne/scrise ale urmăritorilor de pe IG, în funcţie de cât de influencer eşti).
2. Cum măsurăm eşecul?
Beauty Failure is in the eye of the beholder.
Există o presiune societală să fim de succes, însă nu există o suficientă celebrare a procesului marcat de nesiguranță și de încercări repetate. De asemenea, uneori măsurăm eşecul prin raportare la aşteptări, nu la un standard extern, obiectiv.
Care aşteptări?
Aşteptările mele proprii
Aşteptările pe care eu cred că le au alţii faţă de mine
Aşteptările pe care chiar le au alţii faţă de mine
📚 Alain de Botton - Statut şi Anxietate
3. Oare voi greşi?
Eşecul nu este un risc, ci un fapt inevitabil.
În orice demers faci, întrebarea nu este dacă vei greşi, ci când. Aşadar, acceptă de la început că vei eşua. Acceptă că în orice moment al vieţii tale, vei fi imperfect în (cel puţin) o zonă. În cel mai bun caz, îţi poţi alege zona în care vei eşua.
📚 Oliver Burkeman - 4000 de săptămâni (Time management pentru muritori)
4. Cât de grav e?
Experience is what you get when you didn’t get what you wanted.
Nu mai catastrofa. Reaminteşte-ţi distincţia dintre un rezultat rău şi unul absolut groaznic. Cel mai probabil, cauza anxietăţii tale de acum este o situaţie rea, dar este finită, nu apocaliptică.
📚 Oliver Burkeman - Antidotul (Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă)
5. Schimbarea e ceva normal
You can never step into the same river twice.
E în regulă să te răzgândeşti, chiar dacă (ţi-)ai promis că vei face x. Mai mult, e inevitabil că unele din convingerile tale actuale se vor schimba. Iar dacă asta ţi se pare improbabil, este datorită unui bias cognitiv numit End-of-history illusion.
Aceasta este iluzia că interesele, valorile şi preferinţele noastre au evoluat din trecut până în prezent, dar vor rămâne absolut neschimbate în viitor — 📄 Psychology Today.
Alt bias care ne înceţoşează procesul gândirii este Sunk cost fallacy, capcana cognitivă a costurilor irecuperabile. Este perfect în regulă să renunţi la o carieră când ea nu te mai împlineşte, chiar dacă ai investit deja x ani / y energie / z bani.
Capcana asta ne afectează deciziile profesionale şi financiare pentru că îngustează artificial cadrul opţiunilor.
6. No wins, no failures; only experiments
Când renunţi la etichete şi vezi totul ca un experiment, eşti mai puţin ancorat în rezultat și mai interesat de proces. Cu fiecare experiment vei strânge mai multe date despre ce funcţionează şi ce nu. Şi tocmai această practică voită a eşecului este cea care îţi va permite să ai succes.
Spre exemplu, piloţii de avion încearcă la sol manevrele dificile şi eşuează în zeci de moduri, aşa încât în aer, atunci când chiar contează, să se poată redresa — 📄 Why you should practice failure.
7. Acţionează deşi îţi e teamă
Try again. Fail again. Fail better.
Toţi simţim îndoieli, dar ce contează este să nu rămânem paralizaţi în inacţiune din cauza lor. Dă-ţi voie să simţi emoţia, accept-o ca atare, şi apoi acţionează chiar dacă este încă prezentă în tine.
Îţi recomand acest discurs TEDx care exemplifică ideea că self-doubt este un prieten care te ajută pe drumul atingerii potenţialului tău.
Compilaţie
Customer support. Ai întâmpinat o problemă cu serviciile unui furnizor?
Dacă furnizorul reuşeşte să repare problema, eşti mai predispus să fii mai mulţumit per total de el (decât dacă nu s-ar fi stricat nimic).
Paradoxul depanării problemei are şi limitări (eg, gravitate sau dacă putea fi prevenită).
Validează-ţi ideea de afacere. Şi tu cumperi domenii, alegi culori de brand şi schiţezi logo-uri pentru idei de business pe care nu le lansezi vreodată?
Yep te ajută să construieşti un landing page cu formular integrat pe care să îl trimiţi grupului ţintă.
Astfel afli mai repede dacă proiectul tău are potenţial de unicorn sau e doar un shower thought.
Trucuri pentru Netflix. Aceste 7 extensii Chrome îţi pot îmbunătăţi experienţa pe Netflix. Spre exemplu, poţi:
vedea categoriile ascunse,
ascunde filmele cu note mici pe IMDb,
(preferata mea) învăţa/exersa o limbă străină.
⬇ social media, ⬆ mental health. Acest studiu din 2022 arată că o pauză de o săptămână de la FB, IG, TW, TT conduce la îmbunătăţirea semnificativă a sănătăţii mentale şi la scăderea anxietăţii.
Eseu vizual & interactiv: Women’s pockets are inferior. Mă entuziasmez ca un copil când văd un set de date folosit ingenios pentru a verifica o ipoteză, iar acest eseu o face de minune.
Analiza comparativă a dimensiunilor arată că buzunarele de blugi pentru femei (vs. blugii pentru bărbaţi) sunt deseori neîncăpătoare pentru mână, portofel sau smartphone. Rezultatul se aplică la o multitudine de brand-uri & croiuri.
Ai ajuns la final. Îţi mulţumesc pentru vizită!
Ne revedem în 27 iunie cu o tehnică pentru îmblânzirea email-ului şi a anxietăţii generate de el.